3 tips og tricks til havearbejde

For de fleste kan det være en stor udfordring at komme til bunds i havearbejdet. Derfor har vi samlet en række tips og tricks, som forhåbentligt kan hjælpe dig lidt på vej med dit haveprojekt. 

Lær din have at kende

Før du starter, er det en god ide at lære din have at kende. Tjek området – er det sydvendt eller nordvendt? At vide, hvor solen rammer jorden, kan hjælpe dig med at beslutte, hvad du skal vokse hvorhenne. Det er også værd at vide, hvilken jordtype du har. Se på, hvad der vokser – kameliaer, magnoliaer og pieris fortæller dig, at jorden er sur, mens fraværet af disse antyder en mere alkalisk jord. At udføre en jordtest hjælper dig yderligere med at kende din jord, og derfor hvilke planter du kan dyrke.

Planlæg din have

Det kan desuden være en god idé at sætte sig ned og planlægge din have i forhold til, hvad du ønsker og hvad du drømmer om. På denne måde kan du finde ud af, hvad du skal dyrke hvor, snarere end at komme på afveje når du står nede i havecentret og ender med et virvar af planter, der ikke ser godt ud sammen og måske ikke passer til dine vækstbetingelser. Planlægning giver dig også mulighed for at bruge farve og struktur på en klog og konstruktiv måde, hvilket hjælper dig med at skabe en have, der ser godt ud hele året rundt.

Lær at plante

Hvis du planter dine planter og blomster ordentligt, vil det sikres, at de vokser godt og lever i lang tid. Sørg for at tage dig tid til at luge og klargøre jorden inden du påbegynder din plantning, og tilsæt mulch eller gødning, hvor det skulle være nødvendigt. Hvis du er i tvivl om, hvordan du planter noget, skal du kigge online efter instruktioner i stedet for bare at håbe på det bedste, da det ellers kan gå grueligt galt. Træer, der er plantet for dybt, vil aldrig trives, og rodkugler, der sidder på jordoverfladen, tørrer hurtigt ud og kan føre til en eventuel død af planten. Derfor er det en god idé at være på den sikre side før du kaster dig ud i projektet frem for at tage chancen.

Hvis du mangler flere gode tips og tricks, kan du hos michael bl.a. finde en lang række andre gode råd til at gøre dit liv og din hverdag lidt nemmere.